Ideologi
Når det gjelder oppdragelse, trening og rehabilitering av hunder hersker det mange ulike teorier.
Noen hevder at det ikke eksisterer en rangordning blant hunder og at de følger kjærlighet, ikke lederskap. Andre hevder at det ikke er noen tvil om at det også i en hundeflokk finnes en rangordning og at hundene følger ledere.
Det kan virke forvirrende for en ny hundeeier å lese om alle de forskjellige teoriene vedrørende hundeoppdragelse. Den ene personen mener det holder med kos, godsnakk og masse kjærlighet, den andre mener at det viktigste i en hunds liv er at den blir ledet. Skal hunden Lokkes eller Ledes?
Jeg mener at hunder er flokkdyr og at det i flokken finnes et hierarki med ledere og følgere. Research gjort av Oxford University, Eötvös University og Hungarian Academy of Sciences bekrefter denne teorien. Undersøkelsene gikk blant annet ut på å observere hundene, samt sette sendere (gps) på dem for å finne ut om noen av hundene ble ledende hunder (hunder som de andre hundene fulgte). Studiet av hierarki bekrefter en sosial rangordning også hos hunder.
Hundetrenere og atferdseksperter som har holdt fast ved denne teorien har blitt kritisert fordi «mer moderne» atferdseksperter har påstått at det ikke finnes noe hierarki blant hunder. Noen har tatt påstanden lengre og sier at det ikke finnes noe hierarki i en ulveflokk heller, de mener ulvene bytter på lederansvaret.
Det har lenge vært store diskusjoner og uenigheter om treningsmetoder og rehabilitering. Noen bruker mye positiv forsterkning (eks. godbiter og mye skryt), andre bruker mye negativ forsterkning (korrigering). Måten man forstår hunders fungering på vil naturligvis få konsekvenser for hvordan man trener og rehabiliterer hunder.
Jeg har selv over lengre tid fått muligheten til å studere en flokk på 12 valper sammen med sin mor. Det ble relativt fort tydelig for meg hvem som var de mer dominante individene. Jeg så en tydelig rangordning i dette kullet. Moren korrigerte valpene dersom de viste uønsket atferd. I naturen oppdras valpene ved korreksjon. Hundemoren belønner ikke ønsket atferd slik vi gjør. Hun forventer en ønsket atferd.
Når jeg rehabiliterer hunder med atferdsproblemer, ønsker jeg å møte dem på en så naturlig måte som mulig. Jeg forventer alltid ønsket atferd og korrigerer uønsket atferd. Jeg kan også bruke positiv forsterkning (godsnakk og godbiter). Korrigering er ikke det samme som straff!
Jeg må tilpasse treningen ut i fra individet jeg jobber med. Jeg skal i senere innlegg komme inn på hva jeg mener med positiv forsterkning, negativ forsterkning, korreksjon og når jeg bruker dette.
Som sagt er det mange ulike teorier og metoder i forhold til trening og rehabilitering av hund. Så langt finnes det ikke en fasit. Jeg velger å jobbe ut i fra teorien der man anser hunder som flokkdyr med et hierarki og der man tenker at den mest dominante hunden tilfører ledelse og beskyttelse og dermed trygghet til flokken. Denne teorien sier at en hund er positivt underdanig (ikke det samme som kuet), mer dominant eller en lederhund/alfahund. Man teker at disse «egenskapene» er medfødt hos hundene.
Denne teorien sier at en hund kun kan føle trygghet først når det er noen som tar lederrollen. I naturen ville hundene levd i et hierarki, der noen hunder ville ledet resten av flokken. Derfor er det viktig at når vi tar inn en valp i hjemmet vårt, skaper samme trygghet som en lederhund ville ha gitt valpen. Dersom man ikke tar lederrollen så vil hunden instinktivt føle trang til å passe på eier, hus og tomt. Med det følger stress og frustrasjon, hvilket igjen kan føre til forskjellige atferdsproblemer. Dermed legger eieren ubevisst lederansvaret over på hunden, som i de mange tilfeller fører til stress, nervøsitet, mani m.m.
Etter min mening er en avbalansert og lykkelig hund, en hund som er selvsikker, uredd, harmonisk arbeidsvillig og trygg i alle situasjoner!
Videre Lesing
Vi har avlet frem hunden til å være føyelig og lystre kommandoer - dermed har vi "skapt" et behov i hunden for veiledning og lederkap: http://www.rokohundepsykologi.com/398231415